ALP-klubben
Seniorklubben för dig som varit anställd inom DeLaval- eller Alfa Laval-koncernen och även för din partner
Äldre veksamhet i Alpklubben
År 2010 Redan den 14 januari startade vi med ett uppskattat besök på Hansers biograf. Denna gång med filer om Hugo Alfvén och Kalle Moraeus. I februari gjorde vi ett återbesök på Vin- & Sprithistoriska Museet, där en fantastisk guide visade oss runt. I februari rasade också en del av taket på AlfaHallen, på grund av all snö. Vi fick göra några veckors uppehåll med tisdagsträffarna och gymnastiken. I stället höll vi på hela juni. Årsmötet hölls som vanligt i mars. Ett välbesökt möte, följt av lunch med ärtsoppa och pannkakor. Senare under våren hade vi också en vårfest på Alhamra. Vi gjorde också ett besök på Bonniervillan, där vi tittade på porträttsamlingen. I april skulle vi ha rest till Toscana, men askmolnet från Island gjorde att resan fick ställas in. I september hade vi återigen en Persisk afton, där Kina Jacobsson entusiatiskt presenterade sina mattor och bjöd på persisk mat. I oktober blev äntligen resan till Toscana av, läs mer på reseskildningen. Under hösten fick vi också en guidad visning bakom kulisserna på Dramaten. Höstfesten på Alhamra i slutet av oktober var som vanligt trevlig. Ännu ett besök på Hansers biograf, där vi såg filmen Röd sol från Kina. Besök på Östasiatiska museét, där vi fick en uppskattad guidning avTerrakottarmen från Kina.
År 2011 Den 11 januari startade gymnastiken i Alfa Hallen under ledning av Kristina Görander Den 27 januari besökte vi Hebbevillan i Södertälje, där Sveriges första kvinnliga journalist Wendela Hebbe bodde åren 1888 - 1899. Vi fick ta del av ett intressant levnadsöde och besöket var intressant och uppskattat. I februari presenterades ALP-klubbens hemsida - webbredaktör är Gunilla Herkevall. Den 17 mars hölls ett välbesökt årsmöte i Hörsalen, följt av lunch med ärtsoppa och pannkakor. Den 30 mars besökte vi för sjätte gången Hansers Biograf. Denna gång såg vi Nu mörknar min väg - en film om Dan Andersson och hans liv samt Vildhjärta - en film om kärlek mellan människa och skog. Anders Hanser informerade lättsam om filmerna - trevligt och uppskattat. Den 4 maj Stadsvandring med O'Regan, där 40 personervar med på en vandring i långsamt tempo genom gränderna i Gamla Stan, där guiden Christopher O`Regan berättade om 1700-talet. Han berättade om livet utan el, vatten och avlopp och vi kan nog inte föreställa oss hur det då såg ut på gator och torg på den tiden. Alla uppskattade vandringen, men vädret var kallt och ruggigt. Den 9-10 maj hann vi med en resa till Åland - vi åkte både med Cinderella och Rosella och vi hann med en hel del sightseeing, vinprovning och god mat. Den 26 maj var det Vårfest i Rönninge Folkets Hus. Jack inledde festen och hälsade välkommen med några rimmande rader Vi är 67 stycken som kommit till festen. Man kan undra var är resten? Jag vet två som är i Budapest. Hur kan man vara där när vi har fest? Välkomna till er som kommit hit. Nu ska vi skåla och äta en bit. SKÅL! Därefter stod sorl och prat högt i tak. Vi åt och drack och efter maten var det dags att svänga ut på dansgolvet till Berntz orkester. Den 30 augusti var det en Hemlig resa till Östergötland och sjön Sommerns största ö - Torpön. En uppskattad resa av 30 glada bussresenärer. Läs mer om resan. Den 12 - 16 september gick årets resa till Bornholm och Österlen - det var fem innehållsrika och intressanta dagar. Se reportage från resan här. Den 6 oktober gjordes ett nytt besök på Hansers Biograf. Denna gång såg vi en film om Dalahästens historia och en film om Orsas slipstenstradition - det senare mer intressant än det kanske låter. Den 26 oktober hade 36 ALP-are en trevlig och lärorik eftermiddag i Rönninge Folkets Hus, där "chokladdoktorn" Claude Kollin lät oss upptäcka en ny värld av dofter och smaker genom att testa god choklad. Den 3 november var det höstfest i Alhamras restaurang. Ca 80 personer hade en trevlig kväll med god mat, dans till Berntz orkester och trevligt samvaro. Den 28 november och 7 december fick sammanlagt 60 ALP-medlemmar en guidad, intressant visning av utställningen Inka-guldet i bergrummet under Öastasiatiska muséet. Efter visningen erbjöds tillfälle att avnjuta en god lunch för dem som var hungriga.
År 2012 Mellan den 10 januari och 8 maj var Kristina Görander som vanligt ledare för deuppskattade gymnastikpassen i Alfa Hallen. Den 23 januari besöktes Riksdagshuset. Den 26 januari reste en grupp till Mexico. Läs här reportage och se på bilder av Kristina Görander. Den 29 februari var det dags för Hansers biograf igen och denna gång fick vi se en intressant film om Sven Hedin. Den 22 mars hölls ett välbesökt årsmöte, som avslutades om vanligt med ärtsoppa och pannkakor. Den 12 och 19 april anordnades visning av Radiohuset- båda dagarna fullbokade. Den 20-24 april genomfördes en fullbokad resa till Holland. Förutom den vackra tulpanträdgården i Keukenhof, fick deltagara besöka den s k Florianden, som bara genomförs vart tionde år. Den 10 maj hade vi Vårfest - även denna gång i Folket Hus i Rönninge med god mat och trevlig musik. Den 24 augusti var det dags för årets Hemliga resa, som blev en trevlig och intressant båtresa från Nyköping till Stockholm med m/s Symfoni. En uppskattad resa av 46 glada ALPinister. Läs mer om resan. Den 4 september startade höstens gymnastik under ledning av Kristina Görander. Den 12 september anordnades för första gången i klubbens histora klubbmästerskap i Golf. Fjorton deltagare hade en underbar dag på Salems GK, där spelet om mästerskapstiteln genomfördes. Vinnare blev Claes Hallgren på 32 poäng. Bästa dam blev Karin Nyström med 30 poäng. Läs mer om tävlingen. Den 3 oktober blev en heldag i Stockholm, då vi hann besöka Halwylska Palatset och Armémuseum. Mellan besöken intogs en god lunch på en mycket trevlig restaurang. Den 9-11 oktober reste 49 glada resenärer med m/s Silja Sympony för att se Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors. Läs mer om resan. Den 18 oktober ägde Höstenfesten rum på Rönninge Folkets Hus - även den med god mat och trevlig musik. Den 7 november besökte 35 nyfikna och spelglada AlfaLavalare Casino Cosmopol på Kungsgatan - guidad visning av lokalerna, god mat och roulettespel gjorde en vanlig onsdagskväll till något extra.
År 2013 Den 8 januari startade gymnastiken i Alfa Hallen och har fortsatt under både vår- och en stor del av höstsäsongen under mycket uppskattad ledning av Kristina Görander. Tyvärr har Kristina nu brutit ett ben, och vi har fått ”hanka oss fram ”på egen hand, varvid vi dock fått god hjälp av Åsa Asplund, Lars Stattin och Solveig Eklöv. Vi önskar Kristina god bättring och hoppas så småningom få se henne i hallen igen. Den 17 januari genomfördes ett nytt besök på Hansers biograf. Denna gång var temat - Från ABBA till MAMMA MIA! Den 19 februari mötte 35 förväntansfulla ALP-are upp för en guidad visning av Bellmanhuset på Urvädersgränd 3. Besöket började med en god och aptitlig landgång samt ett glas vin till musik från en duktig trubadur. Guiden förde oss på slingriga vägar genom årtal, släktskap, tidsanda och händelser. Vi fick också en beskrivning av ordenssällskapet Par Bricole, med anor från 1700-talet, som sedan 1938 äger och förvaltar det gamla Bellmanhuset. Den 21 mars var det årsmöte med ärtsoppslunch - både årsmötet och lunchen var välbesökta. Den 31 mars - 16 april reste 17 förväntansfulla resenärer till Sydafrika på ett drygt två veckor långt äventyr. Läs mer i reseberättelsen. Den 15 april besökte vi Fotografiska muséet och fick en spännande visning av utställningarna. Den 16 maj hade vi en Vårfest, även denna gång på Rönninge Folkets Hus. Tyvärr var antalet deltagare inte så stort, men maten var god och Berntz orkester stod för underhållningen och spelade till dansen. Den 28 augusti gick den Hemliga resan till Utö. Det var 56 ALP- medlemmar som fick en solig och fin dag. Läs mer om resan. Den 9 oktober var vi på besök till Almgrens Sidenväveri och Moskén. Den 4 november fick vi en intressant guidning på Sveriges Television. Den 7 november besökte vi Hansers biograf igen och fick se Stockholms skärgård och Ralph Lundsten. Den 13 december var det dags för Lucia-buffé på Alhamras restaurang, dit 81 personer kom för att känna en försmak på julen.
Kontaktadress till ALP-klubben: medlemsinfo@alpklubben.se ALP-klubbens Plusgiro: 486 95 16-7 Hemsidesansvarig: hemsidesansvarig@alpklubben.se
År 2014 Den 20 mars hade vi årsmötet På årsmötet den 20 mars fick vi en ny suppleant i styrelsen, nämligen Inger Hane. Styrelsen har därefter även konstituerat sig. I april besökte vi Globen och Tele2 Arena. Hemlig resa 2014 Läs här mer om den hemliga resan I april besökte vi Globen och Tele2 Arena Den 20 mars årsmötet På årsmötet den 20 mars fick vi en ny suppleant i styrelsen, nämligen Inger Hane. Resa till Island 6-10 maj 2014 Läs mer här i reseberättelsen. Hemlig ALP-resa i mitten av november Läs mer i reseberättelsen I augusti, med en utflykt till Forsmarks kärnkraftverk. Årets aktiviteter avslutades med den sedvanliga julbuffén på Alhamra.